Followers

Tuesday, December 12, 2017

Muzium Tentera Udara Di Raja Malaysia

Assalamualaikum & salam sejahtera....


Cuti sekolah telahpun 2 minggu berlalu. Bila saja memasuki cuti sekolah ibubapa semua mengambil kesempatan membawa anak2 makan angin atau jalan-jalan ke destinasi yang menarik. Bagi yang mempunyai bajet yang lebih bolehlah bawa anak2 keluar negara atau ke tempat2 yang lebih jauh dari tempat mereka bermastautin. Bagi MaDiHaA pula yang kurang berkemampuan ni setiap tahun hanya mampu bawa anak2 jalan2 ditempat2 yang berdekatan sahaja.  Teringat di hujung tahun 2015 waktu tu memang kami agak kekurangan bajet memandangkan Alin bakal memasuki tahun 1  jadi semuanya harus berjimat cermat. Namun kami bersyukur anak-anak tidak pernah komplen. Kemana saja kami bawa mereka tetap gembira. Asalkan berjalan katanya.

Untuk destinasi jalan2 yang tak perlu mengeluarkan banyak kos, tempat2 percuma lah destinasi kami. Sebenarnya tempat ini dah lama anak2 nak pegi sejak dia nampak signboard waktu kami pergi ke kenduri kahwin anak kawan blogger yang dibuat di dewan berhampiran dengan muzium ini. Waktu itu suami tak ikut sama, jadi MaDiHaA terpaksa berjanji bawa mereka di lain waktu memandangkan ayahnya tiada waktu itu. Bila tiba hujung tahun maka mereka menagih janji tersebut... mujurlah tak janji pegi ke Korea ke.. ke Vietnam ke.. kalau tidak habislah MaDiHaA kena bergolok bergadai nak bawa mereka ke sana... hehehehe.....

Maaflah ye masih lagi dengan entry2 yang basi. Nak delete gambar2 ni semua terasa sayang pula. Nak update laju2.... tuan blog agak sibuk... hanya bila berkesempatan saja mampu update story mory di blog...

Untuk pengetahuan semua... Muzium Tentera Udara Di Raja Malaysia ini telah ditutup untuk sementara sejak 2016 kerana dalam perancangan pindah ke lokasi baru kerana kawasan muzium ini terlibat dengan projek Bandar Malaysia. Jadi Muzium ini tidak lagi boleh dilawati. Bila lokasi baru siap nanti akan dibuka semula kepada pengunjung.

Sementara itu layan jelah gambar2 kenangan kami ni ye.... 

27/12/2015
Tengah2 panas lit-lit masih mampu tersenyum... hehe...




Pemandangannya sangat cantik bila ada lanskap di bawah...


Bergambar dulu di tengah2 panas2 sementara masih banyak tenaga.. hehe...


Ibu tak mampu nak bawa anak2 naik kapal terobang.... jadilah dapat merasa naik pesawat karibou ni... hehehe...


Dah penat jalan2 di tengah panas... kita masuk dalam bangunan ni.... barulah redup sikit.. tak lama lepas tu ada pula penjual aiskrim datang... masing2 yang ada kat situ semua serbu motor aiskrim tu. Mana tidaknya... semuanya dahaga... hehee... Sebenarnya ada juga pelawat lain yang datang masa kami melawat tu.. tapi kawasan ni luas sangat & MaDiHaA takdelah ambil gambar mereka...

Cukuplah itu saja update untuk kali ini. Jika berkesempatan akan dikemas kini di lain waktu.

Jumpa lagi.

Thursday, June 1, 2017

Family Gathering Pula..

Assalamualaikum & salam sejahtera....



Masih hari yang sama, malam tu pula MaDiHaA gathering dengan family di Klang sebab kebetulan waktu tu ma & adik2 datang berkunjung ke Klang rumah adik. Jadi malam tu kami makan2 bersama disponsor oleh tauke besar... siapa lagi.. ma kita ler... hehehh... Terima kasih ma belanja kami semua. Moga ma terus dimurahkan rezeki hendaknya...


Kami bersama Haziq & anak2 saudara....



Satu meja panjang untuk kami semua... Ehh! baru perasan, mana Alin?



Masih menjadi tanda tanya dimana Alin waktu ni.. hehehehhh... MaDiHaA pun dah lupa sebenarnya. Maklumlah kisah dah lama berlalu... mungkin waktu ni Alin ke toilet dengan adik ipar MaDiHaA kot sebab dalam gambar dua2 pun takde...



Kakak Dini & dua sepupunya. Kakak khusyuk makan dah tak pandang kiri kanan... hehehh...

Ok jumpa lagi dilain siaran. Selamat berpuasa semua..

Wednesday, May 24, 2017

Company Annual Lunch @ Serai Subang Empire

Assalamualaikum & salam sejahtera semua...


Adeeiiii mengah nak habiskan entry 2015. Lepas entry ni ada beberapa lagi entry terakhir 2015. Tapi kali ni MaDiHaA langkau sikit entry tak ikut turutan sebab gambar2 ni dah siap edit. Jangan mareeee... kekeke...

Macam biasa setiap hujung tahun company belanja staff lunch hujung tahun. Tahun ni ada rezeki MaDiHaA join company lunch kali ni. Tahun sebelumnya takde rezeki sebab masuk wad operation cycst. hehehe....


31/12/2015


Tak silap MaDiHaA hujung tahun 2014 yang MaDiHaA tak dapat join tu, company belanja kat restoren Jepun (Xenri) kat Jalan Klang Lama. Tahun 2013 kat Italiannes Pasta Pizza juga di Subang Empire.  Kali ni tukar menu sikit kami lunch di Serai juga di Subang Empire. Oklah juga sebab kat sini pun ada banyak menu boleh pilih. Tak semestinya menu2 melayu je. Western pun ada.  Possing dulu sebelum makanan sampai. 



Ada muka2 baru kali ni & ada juga staff yang dah berhenti. Biasalah patah tumbuh hilang berganti. Staff yang selalu bertukar2 kat ofis kami ni biasanya kat akaun department.  Memang payah staff yang dapat bertahan kat situ. Kat depatment lain masih muka2 lama... Tengok tu.... big boss kami bukan main sporting berposing bila MaDiHaA nak snap gambar. hehehe... Thank you Mr. Soo belanja kami semua... 




Ini antara menu2 yang kami order. Dapat snap menu yang dekat2 dengan MaDiHaA je. Mana2 yang dok jauh tu takdelah MaDiHaA nak mengendeng untuk snap gambar.. hehehe... Nama2 menu malas nak tulis & recall balik. Cuma nak bagitau menu yang MaDiHaA pilih ialah menu Nasi Ambeng!  Kenyang wehh satu plate tu macam2 lauk ada. Selain makan menu sendiri, boss order juga additional menu yang lain so sama2 makan juga yg tu.... mau tak sendat perut!


Dah kenyang, order pula dessert.  Oder 2 set je setiap dessert & kami share sama2. Tak boleh nak habiskan kalau order satu sorang. 





Tengok atas tu air big boss order. Cantik diaorang lukiskan?





Minta tolong staff Serai tolong snap gambar kami semua. Cuba tengok meja sebelah kami yang hujung sekali tu. Perasan tak? Lelaki tu macam buka Barrack Obama kan? hehehee....




Last sekali... pose terakhir kami depan Serai. Bergambar ramai2 kat sini. Thank you very much boss belanja kami semua. Harap2 ada rezeki lagi makan free macam ni.. hahaha...

Ok cukup dulu untuk entry hari ni... free2 nanti MaDiHaA update lagi ye....

Thursday, May 18, 2017

Belanja Kawan-Kawan Makan Pulut Kuning & Rendang

Assalamualaikum & salam sejahtera..



25hb Disember 2015 cuti krismas tahun tu kami sekeluarga pulang ke kampung MaDiHaA di Keratong. Sempatlah juga tunaikan hajat nak belanja kawan2 merasa pulut kuning & rendang yang MaDiHaA masak sendiri. Semua sendiri buat tau termasuk kerisik tu pun digoreng & ditumbuk sendiri. Takde yang tolong pun. Tapi takpela... demi sehabat. Kesianlah pulak bila kawan2 dok terliur tengok MaDiHaA up gambar pulut kuning berhias tempahan customer. So cuti kali ni.. tertunailah sudah hajat yang satu. Semua kawan2 yang hadir ialah bekas kawan sekolah di SMKK satu batch dengan MaDiHaA. Sorang kawan pula iaitu en. Hashim pula supply 2kg daging rusa suruh MaDiHaA masak rendang. Oleh kerana pulut kuning yang dibuat tu sebanyak 3kg, jadi MaDiHaA tambah lagi 2 ekor ayam juga di masak rendang. Ayam masak rendang biasa, manakala daging rusa pula dimasak rendang tok. Alhamdulillah yang makan semua cakap sedap. Lepas makan adalah sikit baki & masing2 ada yang tapau bawa balik. Nak ulang makan kat rumah katanya. Syukur alhamdulillah.



Sebelum menjamu selera, Ustaz Mito (suami sahabat kami Haslina) diminta untuk membaca doa malam tu. Semoga hubungan persahabatan kami semua akan berkekalan hendaknya. Yang hadir malam itu, bukan saja kawan2 yang tinggal di Keratong, malah ada yang berhijrah di Johor, Selangor, Negeri Sembilan dan sebagainya. Yelah masing2 dah berhijrah mencari rezeki di luar. Bila sesekali cuti macam tu dapatlah bersua. Itupun gara2 ditemukan dalam group whatapps sekolah. Kalau tidak ramai yang dah terputus hubungan.  En. suami pun join sekali dalam majlis tu. Tak nampak kekok pun dia walaupun kebanyakan yang hadir malam tu ramai yang baru pertama kali berjumpa. Yelah, walaupun pernah beberapa kali berjumpa dengan kawan2 sekolah MaDiHaA, tapi bukannya jumpa dengan kawan yang sama. Hanya sorang dua je yang kami dah kerap jumpa dlm pertemuan kecil2an masa ngeteh. Kira oklah sebab suami sporting layan kerenah isterinya ni yang banyak sangat acara dengan kawan2... hehe...



Pertemuan kami dibuat di kedai makan di benteng Bandar Tun Abdul Razak. Kebetulan ada sorang kawan yang bekerja di situ, jadi dia minta izin dari majikannya untuk kami booking satu meja panjang kat kedai tu. Mujur majikannya sporting sebab kami datang situ hanya order beberapa jug air aje. Tiada makanan lain yang diorder selain pulut kuning yang MaDiHaA bawa. hehe.. Tapi takpe.. kita pun pandai kenang budi. Bagi juga kat tuan kedai pulut kuning sebagai tanda terima kasih kami.



Sambil makan tak habis2 bersembang sambil2 berpossing. Lepas makan pun possing lagi. Bukan selalu dapat jumpa2an macam ni. Semoga ada rezeki kita jumpa lagi di lain waktu. Terima kasih sahabat yang sudi luangkan masa untuk gathering kita malam ni. 

Cukup dulu cerita untuk hari ini.

Wednesday, May 17, 2017

Bengkel Membuat Tempe

Assalamualaikum & salam sejahtera...


6 December 2015 keesokkan hari selepas pegi wedding anak Kusyitah dalam entry sebelum ni, MaDiHaA attend pula bengkel membuat tempe. Seronok dapat belajar sendiri buat tempe ni. Dah lama juga nak belajar tapi takde peluang. Sebelum ni memang dah pernah jumpa resepi dari internet yang dikongsi, tapi tak puas hati selagi tak tengok sendiri depan mata.  Yelah, mana nak sama belajar secara lisan/tulisan dengan tengok sendiri depan mata. Bila ada apa2 persoalan kita boleh tanya terus dengan cikgu atau pengajar.

Ok jom layan gambar2 yang ada ni. Bengkel ni diadakan untuk kaum ibu (ada sorang peserta lelaki) oleh PWB (Pusat Wanita Berdaya) Bukit Gasing secara percuma. Tenaga pengajar di panggil khas dari Sekinchan.  Bengkel di adakan di rumah makcik MaDiHaA iaitu Puan Khaty/Sujah panggilan manja MaDiHaA pada makcik sebab makcik ni makcik paling bongsu...hihi..




Semua kerja dilakukan bersama2 sambil cikgu mengajar & menerangkan.  Sempatlah juga tuan blog beraksi semasa proses penyediaan... hehe..





Bila kacang soya dah sedia untuk dibungkus, masing2 ambil peluang belajar  bungkus tempe. Seronok pulak rasanya. Walaupun banyak berbelas kilo kacang soya tu, kerja jadi cepat bila ramai2 melakukannya.


Selesai je bengkel, masing2 sempat menjamu selera dengan nasi & lauk yang dimasak oleh Sujah.  Peserta juga dapat membawa balik beberapa keping tempe seorang. Alhamdulillah selepas diperam selama 2 malam, tempe telah menjadi dengan cantik. MaDiHaA terus masak sambal tempe kesukaan anak2. Sekarang dah boleh buat tempe sendiri. Cuma agak sukar nak dapatkan ragi tempe sebab tak tau kat mana tempat yang mudah didapati. Setakat ni, MaDiHaA hanya beli sebungkus kecil ragi tempe dari tenaga pengajar yang datang hari tu. Walaupun hanya sebungkus kecil, tapi boleh buat beberapa kali sebab kita hanya gunakan 1 sudu kecil kfc sahaja ragi untuk 1kg kacang soya. Ragi yang digunakan ni ialah jenis serbuk atau powder serupa macam baking powder warna & rupa ragi tu.


Sekian dulu entry untuk kali ini... moga diberi kesempatan untuk update dilain waktu.

Wednesday, April 26, 2017

Wedding Anak Kushitah ~ Kawan Sekolah SMKK

Assalamualaikum & salam sejahtera....



Kejadian pada 5hb Disember 2015 yang lalu kami antara bekas pelajar SMKK batch tahun 84-88 mana2 yang berkesempatan telah berjanji menghadiri kenduri kahwin anak kepada kawan sekolah kami Kushitah atau lebih dikenali sebagai Datin Kushitah. Kami panggil dia Citah je walaupun dah jadi datin tapi kitorang lebih mesra dengan panggilan zaman sekolah juga.. hehe... Citah ni antara kawan sekolah kami yang bertemu jodoh awal. Setakat ni dah 2 orang anaknya yang sudah berkahwin. Dah bercucu pun. Sedangkan MaDiHaA sendiri anak sulung masih sekolah menengah lagi. Haii... rugi2 kahwin lambat. Apa boleh buat jodoh lambat. Citah jodoh awal sebab zaman sekolahnya dulu dia antara yang tercantik di sekolah. Haruslah laku cepat.. hehehe...



Dari PJ kami berjanji bertemu dengan Zaidi kawan sekolah yang tinggal di Klang untuk mencari lokasi majlis sama2. Maklumlah tak biasa sangat selok belok KL ni. Alhamdulillah jumpa juga akhirnya, itupun guna khidmat GPS. Sampai2 je  di lokasi kami dapat parking agak jauh. Jadi terpisahlah dengan Zaidi sebab dia dapat parking agak dekat. Biasalah kan tempat kenduri mana boleh ko nak parking dekat2. Nasib2 lah. Tapi tak sangka pulak dalam dok bersiap2 turun dari kereta jumpa Rohani & suaminya yang baru sampai. Dia yang tegur MaDiHaA dulu. Lega dapat kawan dah.. hihi.. Kami jalan sama2 masuk ke dewan & duduk pun satu meja. Thank you ani tegur na. Dah lama juga tak berjumpa dengan ani ni. Kawan yang agak rapat masa sekolah dulu. 



Kawan2 yang lain dah berjumpa geng awal dari kami dan mereka dah penuh satu meja yang lain. Jadi kami yang lambat sikit ni terpisah dengan Zaidi dan geng lain. Tapi takpe.. sebab kami pun ada kawan dok satu meja. Datang pula tauke katering Fadzilah sembang2 dengan kami. Dialah yang menyediakan makanan untuk wedding tu. Beliau ni juga kawan sekolah kami dulu. Tak sangka dah jadi tauke besar catering iaitu Nurin's Catering. Memang hajat Citah nak Fadzilah juga yang jadi catering wedding anaknya kali ni. Yelah, dah berjumpa di alam maya jadi senang dah sekarang ni saling berhubung.


Suami MaDiHaA pun pandai bawak diri walau yang hadir tu bukan kawan2nya. Ada yang dah pernah berjumpa sebelum ni iaitu suami Ani tu. Jadi dah tak kekok untuk sembang2 sebab MaDiHaA dan Ani kerap juga saling kunjung mengunjung tiba hari raya. Suami Ani en. Yuzi pun peramah orangnya. Jadi memang seronokla mereka ni bersembang. Kawan2 yang lain pun ok je, borak2 dengan suami macam dah kenal lama je gayanya. Macam2 topik pulak boleh keluar.. hihi..


Bila dah berkumpul geng lama ni... riuh rendah jadinya. Mujur tetamu dah ramai yang pulang sebab masa ni dah petang. Kami tak dapat nak kemana2 sebab hujan turun dengan lebatnya masa ni. Jadi kitorang sembang, sembang, sembang tak sudah. hihi.... Citah pun boleh join sama sebab dah tak ramai tamu yang perlu dilayan. Dekna pun manja amat dok atas riba acik MaDiHaA macam dah selalu jumpa, padahal baru first time jumpa Dekna. Dekna ni anak bongsu Norhayati yang bertudung kelabu tu.


Ada kawan2 yang dah pulang sebelum hujan mana yang datang lebih awal dari kami. Antara ramai2 tu, ada yang datang jauh dari Kuantan semata2 nak hadir kenduri ni. Tauke juga tu yang bert-shirt kelabu... tauke minyak (Shell) kat Muadzam Shah. Tapi dia tinggal kat Kuantan.



Dalam gambar kat atas tu, Selain Fadzilah, yang berkaca mata hitam tu pun tauke juga. Tauke printing. Isterinya yang bertudung biru.  Zaidi yang berkemeja kelabu tu pun tauke. Tauke pasar borong (kalau tak silap). Isteri Zaidi Chinese berbaju oren tu. Eh... malula pulak masing2 dah jadi tauke... kita keje biasa2 je... hehe...


Last but not least... ambil la juga gambar dengan pengantin iaitu menantu pada Citah untuk kenang-kenangan.  Semoga kekal jodoh hingga ke Jannah hendaknya buat pengantin baru. 

Sekian.

Friday, March 31, 2017

Kenangan Alin di Tadika Sri Anakanda

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Sebelum mengakhiri kisah zaman tadika Alin di tadika Sri Anakanda ni, MaDiHaA nak selitkan juga beberapa gambar yang sempat MaDiHaA ambil dari FB tadika. Ini pun antara yang sempat di ambil. Apapun terima kasih pada cikgu yang rajin update aktiviti anak2 semasa di tadika tersebut.

Ini gambar semasa anak2 tadika nak dibawa mengikuti rombongan ke muzium coklat di Damansara. Lupa dah nama muzium tu. Ada gambar semasa di muzium yang dikongsi oleh Cikgu Syikin kat whatsapp ku (my kazen yg jd cikgu tadika sementara kat situ) tapi sayangnya gambarnya dah hilang dari simpanan akibat tumbdrive rosak. Hanya gambar ni je yang ada waktu mereka di dalam bas.


Ini pula gambar kenangan semasa hari sambutan hari raya Aidilfitri yang dibuat di sekolah. Seronok anak2 tadika dibenarkan memakai baju raya. Macam2 kuih muih terhidang. Cikgu dah khaskan anak2 dari kelas masing2 membawa jenis makanan yang berlainan. Waktu ini Alin kena bawa biskut raya. Gambarnya MaDiHaA ada kongsikan dalam entry yang lepas tapi MaDiHaA kongsikan sekali lagi di bawah.. hehehe.... 

Gambar siaran ulangan... hehehe...


Setiap hari Jumaat murid wajib pakai baju sukan kerana ada aktiviti luar yang dijalankan.



Waktu ni pula, anak2 tadika berada dalam bas untuk rombongan ke Kiz Sports & Gym.


Bergambar beramai2 di hadapan Kiz Sports & Gym. Bukan main seronok lagi Alin balik bercerita dengan ibu. Berseronoklah anak. Nanti dah masuk tahun 1 dah tiada lagi pengalaman sebegini.

Hanya setakat ini dulu untuk entry hari ini. Tuan blog terlalu sibuk dengan tugasan. Nanti ada kelapangan MaDiHaA update lagi ye entry2 tertunda yang masih menunggu giliran tu.

Wednesday, March 1, 2017

Majlis Konvokesyen & Anugerah Cemerlang Tadika Sri Anakanda

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Dah lupa tarikh kejadian majlis konvokesyen ni, tapi masih ingat ianya pada bulan November 2015. Majlis diadakan di Auditorium Dato Abdul Majid, Maktab Koperasi Malaysia, Jalan Templer, Petaling Jaya.  Masa ni suami kerja, kakak Dini pun tak balik dari asrama. Jadi hanya MaDiHa & abang Haziq yang pegi menemani adik Alin berkonvo.


Jika waktu 5 tahun di Tadika Sinar Merah, adik Alin kena pakai baju kurung masa hari konvokesyen. Tadika 6 tahun kali ni adik Alin kena pakai salwar kameez sebab adik Alin kena buat persembahan tarian punjab. Baju semua cikgu yang belikan, ibu2 hanya tinggal bayar je.  Tak sangka ehh anak ibu pandai menari punjab. Walaupun debab tapi lincah atas pentas. Gerak tari teratur. Pandai cikgu2 latih anak2 murid. Terpegun dengan persembahan semua murid2. Walaupun masih kecil, tapi dorang boleh buat yang terbaik! Tahniah cikgu2 Tadika Sri Anakanda & tahniah murid2 semua.  Banyak juga ibu laburkan duit ibu untuk beli aksesori semata2 nak bagi nampak betul2 macam anak Benggali.... hehehe... Siap dengan gelang2 di kiri kanan tangan, pengikat rambut baru, getah hiasan rambut, kasut baru, blusher baru & eye shadow kit baru sebab ibu ni manalah pakai mekap2 bagai. Macam biasa pesanan dari cikgu suruh ibu mekap anak2 dari rumah. Ibu mekap setakat yang ibu pandai ajelah... hehe...



Acara diselang-selikan antara persembahan murid2 dengan acara majlis konvokesyen.  Dapatlah ambik gambar adik Alin dari jauh je. Almaklumla masa ni pakai handphone cap ayam je. Tak boleh nak zoom sangat. Ibu pulak dapat seat belakang. Memang jauh la...



Ini pula gambar ehsan dari my cousin Naknie yang dapat seat VIP kat depan gantikan tempat mamanya yang tak dapat datang. Sebabnya principle/owner tadika ni Cikgu Fauziah kawan baik dengan makcik MaDiHaA so dia jemputlah makcik datang sekali memandangkan ada 3 orang cucu saudara yang bersekolah kat tadika milik Puan Fauziah ni. Memandangkan makcik MaDiHaA tak dapat hadir, diganti anaknya (cousin MaDiHaA no. 2) manakala kakaknya yg sulung sibuk menguruskan anak2 murid di belakang pentas sebab waktu ni juga anak sulung makcik pun jadi cikgu tadika kat sekolah tadika ni sementara dia dapat kerja yang sesuai dengan kelulusan masternya. Sekarang ni alhamdulillah Syikin dah dapat keje yang lebih bagus.  So inilah dia gambar2 kenangan yg sempat Naknie snap dari depan pentas. Alin, Yaya & Ica... pangkat 2 pupu dorang bertiga ni. Yaya & Ica anak cousin MaDiHaA Rubi & Nasa yang pernah MaDiHaA share gambar  weddingnya kat fotopages dulu.

So hanya setakat ni saja untuk kali ni... jumpa lagi di lain waktu.

Thursday, January 26, 2017

Sand Art Painting ~ IOI Mall Puchong

Assalamualaikum.....


Nampak tak tarikh yang tertera kat backdrop tu? Ye... bulan April 2015.  Kami pegi hari Ahad 19 April 2015. Jalan2 ke IOI Mall Puchong sebab ibu nak beli kasut kat Princess. Ibu ada kad ahli Princess, jika beli kasut atau handbag ada diskaun 10%. Untuk bulan kelahiran akan dapat 30% diskaun. Jadi setiap bulan April ibu akan laburkan duit kat Princess beli kasut 2 atau 3 pasang setiap tahun.... hehehe.... Kaki jenis kaki gajah, nak beli kasut kat kedai kasut biasa takde saiz. Hanya kat Princess je ada saiz kaki MaDiHaA....  Walaupun harga kasut kat situ mahal, tapi terpaksalah beli juga untuk kegunaan kerja atau jalan2... sob sob sob...  Ehh.. hari ni nak entry pasal kasut ke atau pasal Sand Art Painting? hahaha...

Ok kita balik ke pangkal jalan.... Lepas dah dapat barang yang dihajati, jalan2 sikit ronda2 cuci2 mata. Pastu ternampak budak2 dok buat sand art painting ni. Masing2 kreatif sangat. Semua budak2 dapat gambar yang sama & ianya percuma... so apa tunggu lagi.. budak2 ni pun nak join la juga. So masing2 ber'sand art' la hari tu.... 


Kusyuk memasing ber'sand art'



Itulah hasilnya bila dah siap.. cantik kan? hehe... Penutup setiap kali ke IOI Mall ni wajib la bebudak ni naik carousel ni. Tak boleh tidak memang kena pow... baru boleh balik dengan gumbira. Tapelah bagi anak2 gumbira sebab ibu pun gumbira dapat kasut baru... hehe...

Tuesday, January 24, 2017

Sukaneka Tadika Sri Anakanda

Assalamualaikum....


Kali ni update kisah sukaneka di tadika adik Alin 6 tahun pula. Masa dia umur 5 tahun MaDiHaA hantar dia di tadika lain. Kali ni dah masuk 6 tahun ubah angin sikit hantar ke tadika berhampiran dengan sekolah abangnya. Senang tadika & day care sekali di tempat yang sama. Tak perlu susah2 & terkejar2 MaDiHaA nak jemput dia balik sekolah.


Sukaneka di buat di padang sekolah rendah. Meriah & riuh rendah tengok gelagat anak2 bersukan.  Hanya kami bertiga je pegi masa ni. Ayah tak ikut sebab kena kerja. Kakak pun takde balik dari asrama. Jom layan gambar. 

Setiap murid semuanya ada acara masing2 yang wajib dorang sertai.  Lupa dah adik masuk acara apa... 


Semua acara dibuat secara berkumpulan. Oleh kerana adik Alin bersaiz besar, MaDiHaA selalu risau kalau2 dia tak boleh buat atau terjatuh masa lari. Tapi alhamdulillah, selama dia masuk acara bersukan masa umur 5 tahun & 6 tahun ni takde apa pun yang tak diingini berlaku. Itu cuma kerisauan ibunya semata2... hehehe...



Selepas acara anak2, kini tiba giliran ibubapa pula. MaDiHaA takde masuk acara apa pun. Jadi tukang tengok ajelah.. hihi..



Dapatlah 1 medal untuk adik.. hihihi... Pada hari sukan tu ada sorang hamba Allah yang sponsor aiskrim untuk anak2. Setiap anak2 akan dapat 1 aiskrim. Siapa2 yang dah ambil akan dichop di tangannya tanda sudah ambil... hihi... Pada hari sukan ni pun pihak sekolah tadika ada buat jualan. Budak2 ni nak beli lasagna... so belilah bagi dorang makan. Untuk anak2 tadika setiap sorang dibekalkan 1 goodies bag yang berisi air & pelbagai makanan.

Itu saja cerita untuk hari ni...

Monday, January 23, 2017

Berkelah di Templer Park

Assalamualaikum...


Di suatu cuti hujung minggu yang agak panjang kami kebosanan tak tau nak kemana2. Masa ni ada cuti bersambung dapat 3 hari. Kebetulan ma & adik2 datang jalan2 ke KL. So kami pun plan la kunun2 nak pegi berkelah. Tapi tak tau arah tujuannya kat Kl ni. hahaha... takpe.. yang penting kita bangun awal pagi & masak2. Kemana arah kita hanya masa yang menentukan. Ada jugak manusia pesen ni ye? haha... Bila dah terlampau bosan nak berfikir pun jadi buntu.  

Dah siap kemas barang2 semua dalam kereta, start kereta kita jalan je sampai kita jumpa signboard yang sesuai kita tuju je ke situ... haha... Last2 terjumpa signboard ke Templer Park. Hmm.... kita redah ajelah. Memang tak pernah sampai lagi ke sini selama tinggal di Selangor ni. Tapi pernah dengar makcik kita dulu2 masa anaknya kecik2 pernah bawak anak2nya jalan2 kat sini. Kami tak tau sangat apa yang best kat sini. Jadi kami hanya cari port dekat depan2 tu jelah.  Senang sikit nak angkut barang2. Rupanya ramai juga pengunjung yang singgah di sini selain kami.  Walaupun airnya cetek, tapi bolehlah buat lepas gian anak2 nak mandi manda. Mak2 & ayah2 takat boleh celup2 badan jadila. Tapi syok jugalah.. airnya jernih & bersih, sejuk sangat. Yang kurang syok, banyak betul cik nyet dok mundar mandir & mengecek makanan. Pantang lepa nanti adalah yang datang melawat makanan kami. Tapi bila kena sergah bertempiaran depa2 ni lari... haha...

Okla tepek gambar pulak...

Sampai2 je & lepas parking kereta, ada pula datang motor penjual aiskrim. Apalagi... kita layan aiskrim dululah.  Ada yang pilih aiskrim kon, ada yang pilih aiskrim roti.  MaDiHaA tak mau aiskrim roti nanti kenyang pulak.  Dok teringat2 bekalan yang dibawa tu. Tak sabar2 dah nak makan ni... haha..



Dah jumpa port bagus, teruslah buka bekalan kami. Bila dah buka semua bekalan... wahh.. meriahnya.. macam2 adoo.... rambang mata pulak dibuatnya.  Yang best tu siap ada ikan singgang & budu. Fuhh.. berselera makan.  Lepas dah kenyang makan nasi... makan pula mangga saiz giant yang en. suami beli kat pasar malam.  Perrghh... memang layan habis la....


Anak2 dah beransur2 masuk dalam air. Seronok bukan main mereka semua walaupun airnya cetek... hahaha... Ada juga tempat yang dalam sikit airnya... saja budak2 ni dok main2 pasir... 


Bukan budak2 je seronok berendam... kami mak2 & bapak2 pun layan juga... Tapi sekali sekala jeling2 sama dekat bekalan ye. Nanti kang tak pasal2 cik nyet buat kenduri pulak. Lama juga kami kat sini.  Santai2.. suasana pun best kat sini sebab redup je. Masuk waktu kami solat je kat sini bentang tikar. Cuma masa nak salin pakaian tu payah sikit sebab tandas terlalu kotor & gelap. Tak lalu nak masuk. Penyudahnya kami salin kat belakang bangunan tandas aje. Mujur kat situ jauh dari pandangan umum. Lagipun masa tu memang takde pun orang kat situ sebab semuanya masih mandi manda. Tapi sorang kena jaga la kot2 ada orang yang datang. haha.. kelakar je...


Saturday, January 21, 2017

Cendol Leman Dawi

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Tarikh kejadian dah lupa, tapi yang ingat masa ni bulan November 2015. Kami satu family buat plan mengejut jalan2 ke Seremban semata2 nak merasa Cendol Leman Dawi yang femes tu. Gigih betul... haha... Dah lama sebenarnya teringin, tapi belum tahap mengidam lagi. Kalau mengidam mungkinla en. suami dah lama bawak kita ke sini.. haha.. Ni plan ramai2 mengejut camni tiba2 pulak menjadi. Rezeki namanya kan...

Gerai Cendol Leman Dawi terletak di Jalan Sungai Gadut, Seremban, Negeri Sembilan. Masa kami sampai tu ada lebih kurang 7, 8 kereta yang sedang parking di kawasan parking bersebelahan kedai. Dalam kedai pun hampir penuh. Alhamdulillah ada tempat untuk kami.




Salah satu daya penarik di sini, pakcik Leman Dawi tidak mengenakan bayaran untuk pelanggan yang ingin menambah cendol. Boleh tambah beberapa kali pun yang anda suka. Sebab tu cendol ni popular & menjadi viral. Dah masuk tv pun. Selain cendol ada pelbagai lagi menu2 lain yang dijual di sini. Tapi kami tak order pun selain cendol. Sebab kami cadang nak makan2 kat Senawang lepas ke sini.




Satu lagi yang istimewa pasal pakcik Leman Dawi, dia sangat peramah orangnya. Beliau boleh ingat banyak fakta2 tak kira samada fakta sejarah atau fakta pengetahuan am. Tak perlu tanya apa2, dia yang rajin berceloteh memberi pelbagai fakta. Sebut  jumlah penduduk Negeri Sembilan. asal usul sana sini.. ehh.. tak terkiralah. Macam2 dia cerita. Tanya apa saja pasti dia boleh jawap & ada maklumat yang dia simpan. Dalam apron pakcik Leman ada beberapa buku scrab & buku nota yang penuh dengan berbagai2 pengetahuan am. Adik MaDiHaA tukang jahit, sajalah tanya soalan yg takde kena mengena dengan cendol. Dia tanya siapa pencipta mesin jahit. Pakcik Leman jawap tanpa ragu2 & terus belek buku nota dia & tunjukkan pada kami nota yang dia simpan yang diambil dari mana2 majalah/buku. Melopong masing2.. hahaha... Suami pula tanya soalan asal usul cendol... terus pakcik jawap & tunjukan kami nota asal usul cendol... lucu pun ada dengar cerita pakcik... hahaha... Lagi satu pakcik sangat cekap buat kira2 congak. Wahh.. tak perlu pakai kalkulator. Jawapan pakcik dengan kalkulator memang tepat! Memang hebatlah pakcik. Salute! Dah jom layan gambar2 kami pula...




Kami 4 beradik semua ada masa ni... tak terkecuali termasuk ma juga..... terpaksa duduk 2 meja sebab tak muat satu meja...




Nak order cendol jagung, tapi jagung sudah abis... jadi hanya dapat cendol kacang merah sajalah...



Sedap layan cendol tengah cuaca panas2 ni. Ikut tekak kami cendolnya biasa2 saja. Takdela istimewa mana. Tapi bolehlah buat hilangkan dahaga. Yang benornya lepas makan manis2 ni tekak bertambah dahaga... hihi...



En. suami dengan pakcik Leman Dawi... tengok dalam kocek apron dia tu.... macam2 buku ada dalam tu... hihi...


Puan blog pun tak lepaskan peluang bergambar dengan pakcik Leman Dawi. Nak bergambar pun masih sempat lagi pakcik bercerita. Ramah betul... hihi..



Adik Ipar & pakcik Leman Dawi dengan tanda bagusss.... memang baguss... hehe..


Itu sajalah kisah kami di gerai Cendol Leman Dawi. Syukur akhirnya dapat juga jumpa dengan pakcik yang femes ni... hehehe...